Ιστορία

Πώς γεννήθηκε το RADAR

Σχηματίζοντας μια ομάδα από Έλληνες επιστήμονες, και μετά από δέκα χρόνια μακροσκελών ερευνών, ο Δρ. Ιωάννης ΑσλανίδηςMD, PhD, F.R.C.Ophth. ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής της RADARMISSION Ltd., ανέπτυξε ένα πολύ-παραμετρικό εργαλείο, το RADAR (Rapid Assessment for Dyslexia & Abnormalities in Reading – Τάχιστη Αξιολόγηση Δυσλεξίας & Αναγνωστικών Ανωμαλιών).

Πώς βοηθάει το RADAR

Το RADAR, μέσω του λογισμικού του, μπορεί να καταγράψει πάνω από 25 παραμέτρους -ενώ το παιδί διαβάζει σιωπηλά- που σχετίζονται με την αναγνωστική διαδικασία, τις οποίες δεν μπορούν να αντιληφθούν το ανθρώπινο αυτί και το ανθρώπινο μάτι.  

Το RADAR δίνει τη δυνατότητα να εξαχθούν αντικειμενικά και μετρήσιμα συμπεράσματα για το επίπεδο συγκέντρωσης του αναγνώστη, τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης και σύνθεσης των λέξεων καθώς και την αναγνωστική του ευχέρεια.

Το λογισμικό του RADAR βασίζεται σε κατοχυρωμένους αλγόριθμους, καθώς διαθέτει αναγνωρισμένη πατέντα τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εν εξελίξει συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια του Harvard και του Cardiff Metropolitan. Παράλληλα άμεσα ξεκινούν έρευνες στα σχολεία Caroll και Bridge Boston Charter στη Βοστώνη.

H μέθοδος RADAR, μέσω του ειδικού λογισμικού της, αξιολογεί εύκολα και γρήγορα την αναγνωστική ευχέρεια ενός παιδιού. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει η δυνατότητα να καταγραφούν συγκεκριμένες ποσοτικές μετρήσεις σχετικά με ένα πλήθος παραμέτρων που επηρεάζουν την αναγνωστική ικανότητα ενός ατόμου.

Πρόκειται για μια εξέταση εξ’ ολοκλήρου ψηφιακή, γρήγορη και φιλική προς τον αναγνώστη, η οποία δεν είναι καθόλου παρεμβατική, με δεδομένο ότι το μόνο που έχουν να κάνουν τα παιδιά που υποβάλλονται σε αυτή, είναι να διαβάσουν ένα κείμενο μπροστά από μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή.  

Το RADAR ως εργαλείο στα χέρια των λογοθεραπευτών, ειδικών παιδαγωγών και παιδοψυχολόγων

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι το RADAR δεν θα αντικαταστήσει τους εξειδικευμένους και καθ’ ύλην αρμόδιους (λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, παιδοψυχολόγους κλπ.) επιστήμονες του χώρου. Το RADAR θα λειτουργήσει ως ένα επιπλέον εργαλείο στα χέρια των ειδικών για αναγνωστικές δυσκολίες και ειδικότερα της δυσλεξίας, ώστε να δοθούν σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες και κρίσιμες στην ίδια την διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση.

Παράλληλα, το RADAR μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης σε έναν δυσλεξικό μαθητή.

H Ιστορία μας

Το ταξίδι μας ξεκίνησε το 2007 και συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι και σήμερα

2007

Optotech Ltd.

Ιδρύεται η Optotech Ltd., η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με υπηρεσίες eye-tracking.

2007
2008

Το ταξίδι ξεκινά

Εφαρμογή του eye tracking στην ανάγνωση.

2008
2009

Πρώτη μικρής κλίμακας έρευνα σε δυσλεξικούς μαθητές

Ο Δρ. Ιωάννης Ασλανίδης, ορμώμενος από την προσωπική, βιωματική του εμπειρία, αποφασίζει να ασχοληθεί με την ψηφιοποιήση της δυσλεξίας και της ανάγνωσης.

2009
2010

Πρώτη Δημοσίευση

Η πρώτη δημοσίευση της ερευνητικής μας δουλειάς στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό DYSLEXIA

2010
2011

Έρευνα σε ιδιωτικό σχολείο

Το ιδιωτικό δημοτικό σχολείο “Το Παγκρητίον” ανοίγει τις πόρτες του στην ερευνητική μας ομάδα.

2011
2014

Δημιουργούμε το δικό μας eye tracker

Σε συνεργασία με την εταιρεία Medotics AG, δημιουργούμε τον δικό μας eye tracker, με ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον λειτουργίας.

2014
2014

Πρώτη μεγάλης κλίμακας έρευνας σε δημόσια σχολεία

Έρευνα σε μαθητές δημοτικού σε δημόσια σχολεία αστικών, ημι-αστικών και αγροτικών περιοχών του Ηρακλείου.

2014
2015

Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη Μέθoδο RADAR

H Μέθοδος RADAR αποκτά Ελληνικό και Διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

2015
2016

Πρώτη έρευνα σε δυσλεξικούς μαθητές της Μεγάλης Βρετανίας

H Μέθοδος RADAR ανοίγει τα φτερά της και πετά στο Η.Β όπου βρίσκει εφαρμογή σε αγγλόφωνους μαθητές ιδιωτικού ειδικού σχολείου στο Κάρντιφ.

2016
2017

Δημοσίευση της Μεθόδου RADAR στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE

Η πολυ-επιστημονική ομάδα του RADAR δημοσιεύει τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας σε τυπικούς και δυσλεξικούς μαθητές.

2017
2018

Διεθνείς Συνεργασίες: Harvard & Cardiff MET

H ομάδα μας ξεκινά συνεργασία με 2 σπουδαία πανεπιστήμια για την εφαρμογή της Μεθόδου RADAR σε αγγλόφωνο πληθυσμό. Το Πανεπιστήμιο του Harvard, με κύριο ερευνητή τον Δρ. Στέλιο Σμυρνάκη και το Πανεπιστήμιο του Cardiff MET, με κύρια ερευνήτρια την Dr. Cheryl Ellis ξεκινούν την έρευνα σε μαθητές δημοτικού.

2018
2019

RadarMission Ltd.

Δημιουργείται η εταιρεία RADARMISSION Ltd., η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την αναγνωρισιμότητα της Μεθόδου  RADAR τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

2019
2020

Πανεπιστήμιο της Πραιτόρια

H ομάδα μας συνεχίζει να κάνει συνεργασίες με εξέχοντα πανεπιστήμια του εξωτερικού.  Το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου της Πραιτόρια στη Νότιο Αφρική, ξεκινά ερευνητικό πρόγραμμα με την βοήθεια του RADAR σε δίγλωσσους μαθητές στις γλώσσες Αγγλικά και Αφρικάνς.

2020
2021

Έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων

Το RADAR αποκτά πιστοποίηση CE από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και είναι πλέον έτοιμο προς διάθεση σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2021