Άρθρο για τo RADAR στο ygeiamou

Δυσλεξία: Ελληνικό τεστ αξιολόγησης της ανάγνωσης στο «μικροσκόπιο» του Χάρβαρντ

Η μέθοδος RADAR εύκολα, γρήγορα και αντικειμενικά προ-διαγιγνώσκει αναγνωστικά προβλήματα με έμφαση στη δυσλεξία.

Η δυσλεξία θεωρείται η συχνότερη εκ των μαθησιακών δυσκολιών καθώς εκτιμάται ότι αφορά στο 5-17% του γενικού πληθυσμού. Παρά την αυξημένη συχνότητά της, ωστόσο σημαντικός αριθμός επηρεαζόμενων ατόμων παραμένουν αδιάγνωστα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξή τους.

Η πρωτοπόρος ελληνική μέθοδος RADAR (Rapid Assessment for Dyslexia and Abnormalities in Reading ή Τάχιστη Αξιολόγηση των Δυσκολιών & Ανωμαλιών κατά την Ανάγνωση), που ανέπτυξε  επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Ιωάννη Μ. Ασλανίδη στο Ηράκλειο της Κρήτης, πετυχαίνει έγκαιρη και εύστοχη προ-διάγνωση αναγνωστικών δυσκολιών και μάλιστα με αντικειμενικό τρόπο. Ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, αυτή την περίοδο, αξιολογούν τη μέθοδο RADAR με στόχο τη γενικευμένη χρήσης.

«Η ιδέα για τη RADAR προέκυψε όταν παρατήρησα κάποια χρόνια πριν ότι ο μικρότερος γιος μου Μηνάς, 13 ετών τότε, υστερούσε τόσο στο σχολείο, όσο και στην αλληλεπίδρασή του με το κοινωνικό σύνολο», θυμάται ο επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Weill-Cornell Medical College της Νέας Υόρκης, Ιωάννης Μ. Ασλανίδης. «Αν και σήμερα πια ο Μηνάς είναι 22 ετών και τριτοετής φοιτητής Ιατρικής, τόσο ο ίδιος όσο και συνολικά σαν οικογένεια, αντιμετωπίζαμε διαρκείς δυσκολίες για την επίτευξη απλών στόχων λόγω δυσλεξίας», συμπληρώνει.

«Στην προσπάθεια μου να βρω την κατάλληλη βοήθεια για τον γιο μου, διαπίστωσα ότι οι μέχρι τότε εφαρμοζόμενες διαγνωστικές μέθοδοι ήταν υποκειμενικές, υπό την λογική ότι επηρεάζονται από τον ανθρώπινο παράγοντα. Σκέφτηκα, λοιπόν, πως θα μπορούσε να αλλάξει το διαγνωστικό και θεραπευτικό πεδίο των μαθησιακών δυσκολιών, αν υπήρχε μια διαγνωστική τεχνική, πιο σύγχρονη και το βασικότερο, αντικειμενική», σημειώνει ο Δρ. Ασλανίδης μιλώντας στο ygeiamou.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στο ygeiamou.gr με θέμα τη Μέθοδο RADAR εδω